29.1.07
Viikko5
Skrubun viikkoviitonen liittyy kirjoihin, joten onhan se tehtävä.
1. Luetko kirjoja? Jos luet, mistä hankit luettavan: kirjakaupoista,
antikvariaateista, netistä, kirjastoista. Ehkä saat aina lahjaksi tai
lahjukseksi?
Luen. Koko ajan. En voi nukahtaa lukematta ainakin muutamaa sivua. Junassa ja sporassa on aina kirja kädessä. Luen jotain 80 kirjaa vuodessa, vähemmän kuin ennen. Käyn kirjastossa melkein joka viikko. Ostan kirjoja yhtenään sekä lähikirjakaupoista että netistä. Pengon divareita ja kirpputoreja ja ostelen niiltäkin. Lisäksi luen uudelleen jo omia vanhoja kirjoja. Saan myös merkkipäivinä ja jouluna lahjaksi aina kirjoja.
2. Faktaa vai fantasiaa? Alkukielinen vai käännös? Kovakantinen vai
pokkari? Vai kelpaako ainoastaan ensipainos omistuskirjoituksella?
Sekä faktaa että fantasiaa. Delftissä olen lukenut enemmän fiktiota, koska kirjaston faktavalikoima on kehnompi. Sitä ennen luin lähes pelkästään faktaa pari vuotta. Luen alkukielellä, jos osaan alkukieltä tarpeeksi. Luen mitä tahansa englanniksi ja lisäksi vähän menee myös hollanniksi, ruotsiksi ja ranskaksi. Saksaksi en lue kuin sarjakuvia. Kovakantinen tai pokkari - no ei mitään väliä, paitsi että nykyään koetan hankkia pokkareita, ne kun ovat kevyempiä. Ja pitää joskus muuttaa. Ensipainoksia omistuskirjoituksellakin on kertynyt muutama.. mutta ne nyt ovat sellaisia kuriositeetteja.
3. Onko kirja sinulle tiedontallennusformaatti vai esine. Pitääkö
kirjaa päästä sormeilemaan ja selaamaan vai voiko sen tilata pelkkien
metatietojen tai kritiikin perusteella tai printata netistä?
Kirja on kumpaakin. Ehdottomasti parasta on viettää tunteja Akateemisessa, Waterstonesissa tai ABC:ssä ja selailla uutuuksia ja vanhoja aarteita. Vanhat kirjat ovat esineinä uskomattoman upeita. Mutta kyllä kirjoja voi tilata netistäkin tai vaikka printata, tai jopa lukea läppäriltä - luin läppäriltä Muskettisoturit 20 vuotta myöhemmin, koska sitä ei muualta löytynyt enkä halunnut printata niin pitkää kirjaa.
4. Onko ajatus käytetyn kirjan sormeilemisesta sinulle epämiellyttävä?
Vietkö koskaan omia kirjojasi antikvariaattiin. Onko
antikvariaattikirjan antaminen lahjaksi loukkaus?
No ei todellakaan ole epämiellyttävä! Käytetyt kirjat ovat ihania. Antikvariaattikirja on upea lahja. Tänäkin jouluna sellainen löytyi paketista, ja ilahduin kovasti - todella kaunis kirja, harmi vain, että sen kansipaperi hieman nuhjaantui kuljetuksessa Suomesta. Kannatan kirjojen kierrättämistä seuraaville lukijoille antikvariaattien tai vaikkapa Bookcrossingin kautta. Täytyy silti myöntää, että itse hamstraan kirjoja hyllyyni enkä osaa luopua niistä... Mutta miten joku voi ajatella, että antikvariaattikirja olisi loukkaus?
5. Mitä kirjoja sinulla on juuri nyt kesken? Luetko niitä junassa, sängyssä, sohvalla vai kahvilassa?
Tällä hetkellä on kesken Paul Kennedyn The Rise and Fall of the Great Powers, Philip Caseyn The Fisher Child, Terry Pratchettin Thud! ja Lester Lefkowitzin The Manual of Close-Up Photography. Caseyta ja Pratchettia luen junassa, kylvyssä ja sängyssä, Kennedyä opiskellessa pöydän ääressä ja Lefkowitzia kamera kädessä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kirjoista puheenollen - ja varsinkin, kun lisäksi näytät asuvan Hollannissa - oletkohan lukenut seuraavan kirjan.
VastaaPoistaKirjan nimi on "De Ondergang van Nederland - Land der naieve dwazen", se on julkaistu myös englanniksi nimellä "The Downfall of the Netherlands - Land of the Naïve Fools"
Kirjoittaja on Mohammed Rasoel.
Kirja on julkaistu Hollannissa v. 1990. Sen teema on hollantilaisuuden ja islamin törmääminen - ennen kaikkea eurooppalaisuuden puolustuskyvyttömyys ja -haluttomuus islamin levittäytyessä. Kirjoittaja on itse muslimi.
Kirja kiellettiin Hollannissa v. 1992 ja poistettiin kaupoista "poliittisesti epäkorrektina".
Kirjasta on netissä olemassa suomennos, joka löytyy täältä:
http://sceveseliunts.blogspot.com/
Kirja englanniksi on tässä osoitteessa:
http://www.childrenofmillennium.org/heroes/downfall.htm
Ja hollanniksi:
http://mirror.huldu.net/DOVN/dovn.htm
Kiintoisia lukuhetkiä!
Suvi
Kiitoksia mielenkiintoisesta linkistä. Koetin googlettaa asiasta enemmän tietoa, mutta lähinnä sain selville, että kirjasta tykkäävät kaiken maailman "kansallismieliset voimajärjestöt" oikein tosipaljon.
VastaaPoistaAikamoista maailmanpoliittista syväanalyysia tuossa tekeleessä. :-) Suomenkielisestä käännöksestä:
"tulee aika hollantilaisten tajuta, että kaikki veriset poliittiset välikohtaukset, sisällissodat, rajakahakat Lähi-idässä, Kaukoidässä tai muualla, jotka jatkuvasti ovat uutisaiheina, nousevat pelkästä aggressiivisesta luonteesta ilman, että niille on mitään sen kummempaa selitystä.
Ja milloin Iran-myönteinen Hizbollah-liike tai joku muu ääri-islamistinen joukkio muodostaa fanaattisen armeijan karjuen “Allahu Akbar!”, kaikki järkevä politiikka tai järkevä ideologinen lähestymistapa on poissa kuvioista. Sen sijaan olemme silloin yksinkertaisesti tekemissä idioottijoukon kanssa, psykopaattien ja imbesillien kanssa, jotka nyt vain tekevät mitä heitä huvittaa."
Niin, ehkäpä kirjoittajanimimerkki saisi hyvän kaverin Ben Botista. Turha miettiä asiaa enempää, s'on kaikki geeneissä.
Vastavinkiksi sitten Ian Buruman kirja Murder in Amsterdam - The Death of Theo van Gogh and the Limits of Tolerance. Buruma on hollantilaistaustainen "kulttuurien kamppailua" tutkinut tutkija, joka nykyisin vaikuttaa New Yorkissa Bard Collegessa proffana.
VastaaPoistaEikä nysitten yhtään liity kirjoihin vaan HAMPAISIIN:
VastaaPoistakävin paikassa nimeltä PreCare Mondzorg
Cornelis de Wittlaan 23
puh. 070 352 44 54
e-mail: info@precaremondzorg.nl
Ottavat uusia potilaita (hammaslääkärit ja hygienistit)
VastaaPoistaKiitos Piilis!