4.9.08

Näkyy


Kävin optikolla ensimmäistä kertaa ehkä 10 vuoteen. Juujuu. Pitäisi useammin. Mutta ei se näkö mihinkään ollut muuttunut nytkään. Samat -6:n lasit tulossa taas. Silmänpaineet olivat kunnossa, samoin muut optikon tsekkaamat asiat, ja ajoittaisesta aamuhämäryydestä pitää mennä lääkäriin, kun sitä ei optikko kuulemma voi tutkia.

Flunssa yrittää jallittaa minua taas. Tappelen vastaan. Ei ole varaa olla poissa tunneilta, kun marraskuussa tulee oltua puolitoista viikkoa huitelemassa. Prkl läsnäolopakkosysteemi.



11 kommenttia:

  1. Mun pitäis varmaan kans lähiaikoina (suhteellinen käsite) käydä tarkistuttamassa näkö. Oon huomannu että pientä pränttiä näkee lukea paremmin ilman laseja...



    Mun taistelu fluddaa vastaan päättyi tappioon eilen illalla. Nyt nokan alle vois laittaa turbiinin, niin sais ekosähköä.

    VastaaPoista

  2. Katsoiko optikko samalla silmänpohjat?

    VastaaPoista

  3. Ööö - en mä tiedä? Mä en oikein ymmärtänyt kaikkea sitä terminologiaa, kun sanavarastoni on näiden juttujen suhteen vähän puutteellinen. Miten ne tsekataan?

    VastaaPoista
  4. Yleensä käyn silmälääkärillä tutkituttamassa silmäni ja hakemassa uuden silmälasireseptin. Siihen on monta hyvää syytä. Minä olen käynyt eläessän vain kerran optikolla, ja silloinkin sen määräyksessä hajataitto oli päin seiniä. Optikon ammattitaito ei riitä tekemään lääketieteellisiä tutkimuksia. Optikko ei diagnosoi eikä hoida silmäsairauksia, tai muita näkemiseen vaikuttavia sairauksia. Niinpä se tekee vain näöntarkastuksen ja passittaa tarvittaessa lääkärille. - Näin ainakin Suomessa.






    VastaaPoista
  5. Täällä ei mitenkään pääse ilman isoja vaivoja erikoislääkärille, ei ainakaan meidän omalääkärin kautta. Optikkokin ehdotti että "liioittele vähän sitä vaivaa niin saat ehkä lähetteen"...

    VastaaPoista

  6. Ai niin... optikko/lääkäri -juttu unohtui. Optikot on puoskareita, mutta ei ne kunnalliset lääkäritkään välillä ihan mestareita ole. Lääkäri katsoo tavallisesti silmänpohjat. Silmiin laitetaan tippoja jotka laajentavat pupillin ja sitten katsotaan kirkaan valon ja optiikan avulla pohjien kunto. Kaikenlaiset silmän pohjien viat + alkavat kaihit yms. pitäisi tulla ilmi tuossa tarkastuksessa. Itse kävin tarkistuttamassa ne kesällä yksityislääkärillä, koska edellisestä kerrasta oli kulunut jokunen vuosi. Meikäläisellä on ollut verkkokalvon repeämä ja siksi ne pohjan tarkistukset on syytä tehdä parin vuoden välein. Tällä kertaa ei ollut mitään hälyttävää, mutta kuulemma pohjat on hyvä katsoa silloin tällöin jos miinusta on enemmän kuin viisi.

    VastaaPoista
  7. Tuuli, olen samaa mieltä optikon kanssa: päästä sisäisen satuilijasi valloilleen. Täällä onneksi silmälääkäriin pääsee, kun soittaa jonnekin lääkäriasemalle ja kysyy ajanvarauksesta, milloin on vapaita aikoja.



    Hoo-moilasena täällä, Petri. Missä päin Suomea on kunnallisia silmälääkäreitä? Minun tapaamani yksilöt ovat erikoislääkäreitä ja toimivat yksityispraktikoissa. ;)



    Ikävä juttu tuo verkkokalvon repeämä. Minulla on miinuksia sen verran paljon, että aina muistetaan kertoa repeämän mahdollisuudesta ja silmänpohjat syynätään tarkasti.


    VastaaPoista
  8. Kunnalliset lääkärit: niitä on ollut, viimeisin kokemus on tosin vuodelta 1995, joten lienee vähän niin kuin "katoavaa lajia". Tämä kokemus on siis Turusta, ja Porissa tilanne lienee "vähän" huonompi.

    VastaaPoista
  9. Mä kävin lapsena ja nuorisona Helsingissä silmäpolilla silmälääkärissä. Muistaakseni. Mutta siitäpä on tosiaan aikaa.



    H:n pitäisi varmaan kanssa ottaa huomioon tuo verkkokalvorepeämämahdollisuus sitten, onhan hänelläkin ollut ennen Lasikia se -13, eikä Lasik riskiä poista kun silmän muoto on tietysti ihan ennallaan...

    VastaaPoista

  10. Joo kyllä ne kannattaa katsoa... Tavallisesti se alkaa ensin jostain pienestä ohentumasta ja sen jälkeen syntyy reikä. Siinä vaiheessa kun alkaa itse nähdä sateenkaaren muotoista kipunointia, salamointi tai ajoittaista näkökentän vääristymää niin alkaa oleen korkea aika käydä lääkärillä. Tässä vaiheessa vaurioita voidaan paikata esimerkiksi laseroinnilla. Sitten kun osa näkökentästä menee ensin vihreäksi (se on sitä lasiaiseen valuvaa verta) ja lopulta mustaksi mennäänkin lujaa vauhtia sairaalaan. Edessä on sitten silmien leikkaus. En tiedä miten tekniikka on nykyisin kehittynyt 1990-luvun ajoista, mutta tuskin repeämää vieläkään saadaan ilman rautapuolen hommia takaisin paikalleen.

    VastaaPoista
  11. "Samat -6:n lasit tulossa taas"



    Tuo on aika paljon, mutta itsellä onkin jo -8 diopterin lasit + hajataittoa.

    VastaaPoista