Vietin sunnuntain tekemällä pieniä kouluasioita ja katsomalla Star Trek -elokuvat putkeen DVD:ltä. Raoul tässä taannoin sanoi, että noloa kyllä, mutta hänen täytyy myöntää että hän on ollut Star Trek -fani. Minä tietysti kommentoin että no joo, AIKA noloa tosiaan.
Mutta joo. Viitosen skippasin, koska olen päättänyt, että sitä ei ole olemassa - samaa mieltä ovat myös monet muut - ja nelosta en tällä kertaa jaksanut katsoa. Tuli sitten katsottua I - The Motion Picture, II - The Wrath of Khan, III - The Search for Spock ja VI - The Undiscovered Country.
Kuutonen on yhä ehdottomasti paras TOS-leffa. Tosin Trek-elokuvilla on ihan oma skaalansa, niitä ei voi verrata muihin elokuviin. Jotta pystyy katsomaan TOS-leffan, täytyy sietää aikamatkustusta ja muuta fysiikan lakien rikkomista, madonreiän kokoisia juoniaukkoja, pahvista tehtyjä pahiksia, muovisia settejä, 80-luvun erikoisefektejä ja William Shatnerin näyttelijätyötä, joka onnistuu olemaan yhtaikaa puisevaa ja puistattavan överiä. Ykkösessä shatnerismi oikein ryöpsähtää valloilleen, kun ohjaaja Robert Wise ei pidä äijää ollenkaan kurissa. Eli palatakseni aiheeseen, TOS-leffoja ei arvioida elokuvina vaan trekkinä.
Kuutosessa on vain yksi pieni juttu, joka häiritsee minua joka kerta. Valeris. Ei se, että Valerista esittää Sinkkuelämän nymfo-Samantha, vaan että Valeris on aivan tyhjästä repäisty uusi merkityksellinen hahmo. Trekkinsä tunteville on koko ajan ilmeistä, että Valeriksen pitäisi itse asiassa olla Saavik - se nuori puoliksi vulcanilainen, puoliksi romulaani naisupseeri, joka oli mukana jo kakkosessa ja kolmosessa. Jos Valeris olisi Saavik, Spockin mallioppilas ja suojatti, koko kuutosen juoni kävisi paremmin järkeen.
Nyt meidän pitäisi uskoa, että Saavik on häipynyt jonnekin, ja Spockilla on yhtäkkiä uusi nuori vulcanilainen naissuojatti, jolle hän suunnittelee testamenttaavansa Enterprisen tiedeupseerin paikan. Näillä kahdella on vielä läheiset välitkin. Onko Spock yhtäkkiä joku Starfleetin dirty old vulcan man, joka keräilee nuoria ja nättejä naiskadetteja ympärilleen?
Juonikin toimisi paremmin. Jos petturiksi osoittautuisi kaikille - ja varsinkin Spockille - jo läheiseksi tullut Saavik, tietyt juonen kohdat olisivat paljon ymmärrettävämpiä, kuten esimerkiksi Spockin aggressiivinen reaktio salajuonen paljastuessa. Motiivikin olisi selkeämpi: vastahan Saavik oli kolmosessa klingonien armoilla ja melkein joutui murhatuksi, joten hänellä olisi henkilökohtainenkin syy salajuonitella federaation ja klingonien rauhantunnustelua vastaan.
Lukemieni juttujen perusteella Valerisin (Valeriksen?) rooli oli itse asiassa kirjoitettu Saavikille, mutta hahmo muutettiin myöhemmin. Huhujen mukaan syynä oli joko näyttelijän epärealistinen palkkatoive tai Gene Roddenberryn yksioikoisuus. Roddenberry kun ei suostunut siihen, että joku pidetty Trek-hahmo olisi yhtäkkiä mitään muuta kuin täydellisen hyvis. Saavik petturihahmona olisi ollut Roddenberrylle ihan liikaa.
Tämä olikin Star Trekin suurimpia heikkouksia verrattuna joihinkin muihin scifisarjoihin. Lapsellinen ja yksiulotteinen hyvä/paha -jaottelu. Roddenberryn hahmot olivat liian hyviä edes kehittyäkseen, kun ei hän oikein halunnut päästää heitä mihinkään sisäisiin konflikteihinkaan. No, ehkä Spockia lukuunottamatta.
Olen muuten ihan varma, että kukaan ei jaksanut lukea tähän asti.
VastaaPoistaLuinpas :-) mutta mä luenkin aina kaiken tekstin mitä eteen tulee maitopurkeista lorem ipsumeihin, enkä todellakaan väitä muistavani lukemaani minuuttia pidempään. Silmäjumppaa :-)
VastaaPoistaMä luin joulukuussa loren ipsumeita kun tein taittotehtäviä. Messuttiin niitä ääneen akatemian käytävillä.
VastaaPoistaLorem jopa. Ei osaa kirjoittaa ennen aamukahvia..
VastaaPoistaLuinpa! Mun mielestä nelostakaan ei kyllä tarvis olla olemassa (vaikka on se mun leffahyllyssä kuitenkin).
Mäkin luin loppuun asti!
VastaaPoistaPidin pienenä Trekistä (hassua silti, että jättivät sen elokuvan numero 5 tekemättä...), ja tulee sitä joskus katsottua. Muistan kyllä itsekin ihmetelleeni tuota Valeris/Saavik-säätöä.
Hyllyssä tosin on DVD:llä vain TOS. Ei ole jaksanut hankkia muita, kun ei sitä kuitenkaan jaksaisi katsoa.
Luinpa, vaikken ole nähnytkään ST-leffoista kuin kaksi, ilmeisesti juuri ne jotka jätit mainitsematta.
VastaaPoista(Toisessa - jonka näin faniennakkonäytöksessä - nähtiin vulcanilaisten ja ihmisten ensikohtaaminen, toisesta - olisikohan nimi ollut "sukupolvet"? - jäi oikeastaan parhaiten mieleen Patricia "Lyta Alexander" Tallmanin sekunnin mittainen vilahdus stunttina...)
VastaaPoistaMä luin kans! Sääntö taitaa mennä osapuilleen niin, että kaikki parilliset Trekit on hyviä ja parittomat ei-niin-hyviä.
VastaaPoistaMäkin luin! Kansioituani juuri pari metriä tilastoaineistoa voin lukea sujuvasti melkein mitä tahansa muuta, ja jos ymmärrän jotain, olen tosi onnellinen,
Riina: On mullakin nelonen, mutta en mä sitä koskaan jaksa katsoa. Idioottimainen idea matkustaa "omaan aikaan", leffa vanhenee alta aikayksikön. Nysse on vain nolo, tai siis nolompi kuin ne muut.
VastaaPoistaPare: Mulla ei ole TOSia. Yritän just löytää sitä jostain, mutta nyt on julkaistu joku typerä remasteroitu versio, jossa on jaksot väärässä järjestyksessä ja uudet efektit. Mun mielestä 60-luvulla tehtyyn sarjaan ei tarvita uusia efektejä.
JPekka: Ne oli First Contact ja Generations, jotka eivät ole TOS-leffoja vaan TNG-leffoja. :-)
Kriisi: Suunnilleen noin, paitsi että nelonen on parillinen ja silti huono...
Ida: Työn iloa. :-)
Kyllä mäkin luin :) Mutta en tajunnut juuri mitään. Olen aina, ja tällä tarkoitan niin kauan kuin muistan eli aina, inhonnut Star Trekiä.
VastaaPoistaNuorena, kun sarja tuli telkkarista, olin aina yksin kotona, koska vanhemmat oli harrastuksissa ja pikkuveli jossain muualla hoidossa. Minä istuin leipäveitsen kanssa olohuoneen nojatuolissa, yleensä ihan hirveessä pissahädässä, odottaen vanhempia kotiin eikä telkkarista tullut muuta kuin tämä kyseinen sarja.
Pelotti olla niin paljon yksin kotona, etten uskaltanut tehdä mitään muuta kuin istua siinä nojatuolissa ( josta näkin hyvin moneen suuntaan) ja odottaa. Mutta hiljaisuuttakaan ei kestänyt, joten telkun oli pakko olla auki. Eli ehkä se selittää sarjainhon.
VastaaPoistaTuo on kyllä ihan oikea Star Trek -trauma. :-o
Kyllä mäkin luin loppuun, mutta en kyllä ihan joka lausetta ;) En nimittäin ole kovin perehtynyt aiheeseen. Samantyylistä tekstiä kuuluu nykyään Star Warsiin hurahtaneen poikani suusta. Hän osaa ne ekojen osien hahmotkin ulkoa, mää tunnen vaan Luken ja ne muut perushemmot.
VastaaPoistaStar Trek tuli jossain vaiheessa aina telkusta kun tulin koulusta, olisko ollut yläasteella, ja tykkäsin kyllä. Ne vanhat oli mun mielestä hyviä, uudet ei oikein uponnut.
Susa, mun pitänee sitten ottaa N:n kanssa debatti aiheesta kumpi parempi, Luke vai Han Solo.. :-)
VastaaPoistaEn minäkään tykkää kuin siitä vanhasta Star Trekistä. Uusimpia kolmea sarjaa en ole edes nähnyt. Tai DS9:stä pari jaksoa, Voyagerista ja Enterprisestä en yhtään. Eivät jaksa silleen kiinnostaa.
Okei, paljastin sivistymättömyyteni. 8-)
VastaaPoistaKatselin kyllä alkuperäistä telkkarisarjaa silloin kun se tuli Suomen televisiosta (ihan 70-luvun alussa?). Se jäi mieleen jotenkin myyttisen hienona, jonka tasolle myöhempi Avaruusasema Alfa ei päässyt. (Ja sen jälkeenhän minä muutin telkkarin äärestä pois.) Kun sitten joskus 90-luvulla näin jokusen jakson, niin täytyi todeta että aika oli kullannut muistot melkoisen paksulla kerroksella...