29.10.10

Karsintavaihe


Luin dystopiakirjan, joka oli ahdistavampi kuin Orwellin tai Huxleyn klassikot. Ehkä siksi, että kirjan tapahtumat sijoittuivat Suomeen (ja mielessäni samaan aikaan valokuvaamaani Merihaan näköiseen Helsinkiin), ehkä siksi, että kyse ei ollut kaukaisesta tulevaisuudesta vaan jostakin, joka vaikutti olevan jo nurkan takana. Maarit Verrosen Karsintavaiheessa juoni ei ole pääosassa ja osin siksi kai loppu jääkin harmittavan epämääräiseksi. Vahvuus on yhteiskunnan kuvauksessa, joka aiheutti ainakin tässä lukijassa hyvin epämiellyttävän olon. 


En ole pitkään aikaan lukenut yhtä tehokkaan ahdistavaa kirjaa.


" - Olet eilen täyttänyt neljäkymmentä, mies jatkoi. - Ja olet ehkä huomannut, että sinulle ei ole kertymässä kovin paljon tunteja tältä kuulta. 


Mielipideasioita ei kannattanut kommentoida, mutta olin perustellusti eri mieltä kertymästä. Näytti siltä, että saisin sulkutunneista huolimatta asuntolapaikkaan vaaditut kaksisataa tuntia täyteen. Tosin vain melko niukasti, mutta väliäkö sillä miten. 


...


- Koska tilanne on se mikä on eli työt vähenevät ja lisäksi tyypillisten töiden luonne muuttuu, me joudumme tarkistamaan sekä ikärajoja että palkkausta. Myynti- ja vuorovaikutuspalveluissa kolmenkymmenenviiden vuoden ikäraja tulee olemaan lähes ehdoton. Kappaletyöt lisääntyvät, ja niissä ei periaatteessa ole ikärajaa, mutta käytännössä ne ovat usein urakkaluonteisia, joten suoritusnopeus on tärkeä tekijä ja nuoret ovat etusijalla töitä jaettaessa. Ja kun työvoiman liikkuvuuden takia yleinen palkkakehitys on mikä on, tarkistettujen sopimusten palkkaus ei tietenkään voi vastata nykyistä.


...


D-työpalkka putosi kuusikymmentä prosenttia. Työntekijä voitiin enintään kerran kuukaudessa kutsua enintään neljäksi tunniksi erilaisiin nopeus-, kunto- ja kykytesteihin. Testin ajalta ei maksettu palkkaa. Työntekijän tunti- ja päiväsulkuoikeus poistui: vastedes piti olla käytettävissä aina. Tarjotusta työstä sai kieltäytyä, mutta kieltäytymisestä seurasi viiden tunnin palkan suuruinen sakkomaksu. Työntekijän sulkutyölista poistui: vastaisuudessa kaikille voitiin tarjota kaikenlaisia töitä.


Firma siis voisi pommittaa työntekijäänsä vaikkapa friikkiseksityötarjouksilla ja rahastaa viiden tunnin palkan jokaisesta kieltäytymisestä. Tai mitä se vain keksisikin. Se voisi jopa trimmata tuntijako-ohjelmansa lähettämään jokaiselle työntekijälle jonkin siedettävän määrän sellaisia keikkoja, jollaisista työntekijä oli aiemmin kieltäytynyt. Ehkä se ei niin tekisi, mutta mikään ei sitä taannut. Mahdollisuus oli jätetty, se oli suorastaan rakennettu, ja tuollaisia mahdollisuuksia oli tapana käyttää." 


 


9 kommenttia:


  1. Toihan kuulostaa ihan siltä mihin suuntaan ollaankin menossa.

    VastaaPoista

  2. Sen takia se onkin niin hyytävä. Toki kirjassa on sitten pitemmällekin meneviä kamaluuksia...

    VastaaPoista
  3. Anun yksi kaveri kertoi tarinaa omalta työpaikaltaan: firma ei palkannut kuin alle 35-vuotiaita (piste), lisäksi nainen joka oli erehtynyt tulemaan raskaaksi ja olemaan äitiyslomalla saisi pomon mukaan kokea ikävän yllätyksen: äityislomalta palatessaan hän saisi pitää työpaikkansa 2 kk minkä jälkeen hänet irtisanottaisiin jollain verukkeella. Työsuhteita ei tietenkään vakinaistettaisi, vaan työsopimuksia ketjutettaisiin "työntekijän vaatimuksesta", kuten sanonta kuuluu. Mutta muuten työpaikka oli ihan OK.

    VastaaPoista

  4. Luettu - oli aika paha... Sulla oli mielessä Merihaka, mulla Kortepohjan ylioppilaskylä Jyväskylässä. Vain vivahde-ero.

    VastaaPoista
  5. Petri: Tuollainen on kuulemma yleistymässä, joo. Ehkä on ihan hyvä että valmistun käytännössä friikuksi. Kuinkahan moni työnantaja palkkaisi vakiduuniin vastavalmistuneen 34-vuotiaan naimisissa olevan lapsettoman naisen.. :-p



    Zepa: Merihakahan ei sinänsä oikeasti sovi teemaan kun siellä kai on kuitenkin lähinnä kovan rahan koteja eikä niinkään lokeroita duunareille. Mutta jotenkin sen paikan eri tasot - autotaso, ihmistaso, toimistotaso - ja kulkukäytävät sopivat tuohon dystooppis-futuristiseen tunnelmaan aika hyvin.

    VastaaPoista

  6. Jos sallitte niin kevennän tunnelmaa naiivilla tuuletuksella. Sain saksan välitentistä kympin ja parin viikon päästä siirryn firman sisällä uusiin tehtäviin (toivottavasti ei kuitenkaan ihan kuvauksen mukaisiin):-p Pieniä iloja tähän uhkaavaan ja osin jo olemassaolevaan todellisuuteen...

    VastaaPoista
  7. Kuulemma pomo oli myös ihan "kiva" ja avokonttori "mukava", mutta tiedossa oli, että kuka tahansa pistettäisiin lihoiksi jos tarjoutuisi pienikin syy. Kuulemma sekin riittää, että on sairaslomalla tarpeeksi kauan koska silloin "on tipahtunut kehityksen kärjestä". Ammattiliitothan ovat jo pitkään olleet pelkkiä kuranukkeja Suomessa - tosin suuri osa ei tuossa firmassa edes kuulunut liittoon. Meillä päin Puuvillassa Eniro laittoi n. 30 henkeä pihalle ja Turussa myös. Kuppasivat silti aluetuet valtiolta, koska perustivat Kajaaniin uuden sivukonttorin. Meidän äiti oli kanssa tuossa firmassa (ei tosin tuolla nimellä ollut silloin)I kerran töissä ja tietää millaisesta paskafirmasta on kysymys. Dystopioiden rakentaminen on vähän hassua, koska ne ovat realiteettia jo pidemmän aikaa. Yrityksissä mennään Hellraiser-tasolla, mutta esim. yliopistoissa ollaan vielä Kafka-moodissa.

    VastaaPoista
  8. Harri S: Woohoo, hyvä homma! Nyt on sitten datiivit ja akkusatiivit hallussa? Toivottavasti uudet tehtävät ovat sopivassa määrin haastavia ja mielenkiintoisia.



    Petri: Mun kestoketutuksen aihe on tämä:

    http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/103686-nain-suomessa-saat-potkut-–-tule-harjoittelijaksi

    VastaaPoista

  9. Kiitos Tuuli! Hehee, juu datiivit ja akkusatiivit kyllä lähtee heti kun joku kertoo mitä ne ovat:-D Uusi homma on sikäli mielenkiintoinen, että siitä ei tiedä juuri kukaan oikeastaan mitään koska kyseessä on uusi tuotelinja. Ajattelin, että voisi olla hyödyllistä heittäytyä mukaan johonkin uuteen koska silloinhan on ainakin teoreettiset mahdollisuudet vaikuttaa tulevaan työnkuvaan ja ehkä vähän sisältöönkin. Näin ainakin Noksulla, jossa olin mukana parissa ramp-upissa.

    VastaaPoista