10.10.10

Vastakohtia


Noorderlicht kun on kuluttanut alkuperäisen ideani (maaseudun, kylien ja pikkukaupunkien tyhjeneminen) loppuun, mietin sen vastakohtaa. Urbanisaatiota. 60-70 -lukujen rakennemuutosta, muuttoliikettä kaupunkeihin, kaupunkien liepeille rakennettuihin lähiöihin.


Onko lähiöitä jo fotattu niin paljon, että sekin aihe on kulunut loppuun? Vai kutsuuko minua kohta Kontula, Jakomäki, Pihlajamäki, Karhuvuori, Merihaka? Pasila? Tai niiden mahdolliset hollantilaiset vastineet.


Olin tänään aussi-israelilaisen ekaluokkalaisen kanssa Duindorpissa etsimässä kuvattavaa, löytämättä oikein, meni sälän kuvaamiseksi. Hän kuvasi minua, minä olen reportaasin aiheena. Keskusteleminen hänen kanssaan on hauskaa ja helppoa, kunnes törmäämme politiikkaan, armeijaan, hänen maansa problematiikkaan. Sitten minä vaikenen; mielipiteeni ovat kaukana hänen mielipiteistään, enkä oikein tiedä, miten niistä keskustelisin. Yleensä minulla on tapana kiertää kyseiset aiheet tietyssä seurassa kaukaa.


Koetin olla kuvaamatta kauniita asioita. Jotain on pakko kuvata; muuten ei kohta kykene. Miksiköhän siihen aina muodostuu kynnys.


 


2 kommenttia:

  1. Heissan,



    Meillä töissä kävi International Council of Archivesin Sports Sectionin setä, joka on kokoamassa nettinäyttelyä kesäolympialaisista sitten 1896 vuotta 2012 varten. Setä kertoi, että kovin vähän on jäljellä : paitsi asiakirjoja, myös urheilupaikkoja on pistetty uusiksi eikä kesäolympialaisten stadionien paikalla ole monessakaan kaupungissa enää mitään muistoa. Kaupungit ovat kasvaneet stadionien yli. Luulen, että ainakin Saksassa, Ranskassa ja Belgiassa on jyrätty olympia-areenat aika tehokkaasti. Matkaa tietysti on, mutta vastaavia juttuja, siis unohdettuja tai hävitettyjä muistomerkkeja, varmaan löytyy lähempääkin. Suomessa on Ahveniston maauimala, joka on tallella, mutta täysin hylätty. Olisi kiva, jos joku ammattivalokuvaaja tekisi joskus niistä kuvasarjan... Ei välttämättä tähän kiireeseen, mutta joskus. Jopa näin epäurheilullista tyyppiä kuin minä kiinnostaa urheilu tässä mielessä.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen aihe tuokin! Mulla on yksi ystävä, jolla on projektina vierailla niin monella kesäolympialaispaikkakunnalla (jostain syystä kirjoitin ensin 'käsiolympialaispaikkakunnalla'?) kuin mahdollista. Voisi kuvitella tällaisen proggiksen joskus hamassa tulevaisuudessa, kun voi matkustaa maahan N yhtä fotoa tekemään.



    Mä alan nyt innostua yhä enemmän ja enemmän tuosta lähiöideasta. Lähiö on niin hauska sanakin.



    Jäi vaivaamaan eilinen hengaus sen ekaluokkalaisen kanssa. Hän kertoi minulle vitsinä, kuinka poikaystävänsä ystävineen olivat armeija-aikanaan Länsirannalla murtautuneet moskeijaan, uhanneet paikkaa vahtinutta miestä ja vaihtaneet väkisin muezzinin rukouskutsunauhoituksen johonkin härskihköön poppikappaleeseen. Jotta se sitten kaikui aamulla minareetista. Mä sanoin tuohon vain että tuohan on aivan uskomattoman epäkunniottavaa käytöstä. Johon hän, että pojat on poikia, he ovat nuoria, kauhea stressi, kuolemanvaara, olosuhteet...

    VastaaPoista