11.12.10

tl; dr



Internet-lähtöiset sanonnat ovat mielenkiintoisia. Kuukausia sitten huomasin näitä sinivihreitä peuroja siellä täällä. Kyseessä oli teal deer, joka tulee lyhenteestä tl; dr, joka taas tulee sanoista too long, didn't read.


Kyseessä on siis meemi, joka on lähtenyt nettikeskusteluille tyypillisestä tavasta (tarpeesta?) kommentoida jotakin, vaikkei olisi mitään sanottavaa. Henkilö A kirjoittaa pitkän tekstin aiheesta X. Henkilö B kommentoi lätkäisemällä perään sinivihreän peuran tai näpsäkän lyhenteen, jonka ainoa tarkoitus on sanoa, että emmä hei jaksa lukee noin pitkii tekstei hei. Tähänkö on tultu?


No tähän, ja aikaa sitten jo. Muistan, kun joskus 90-luvun puolivälissä väänsin Usenetin puolella jostain Bosnian sotaan ja muslimeihin liittyvästä asiasta. Väittelykumppanini oli täynnä varmoja mielipiteitä ja jonkinlaista outoa raivoa. Jossain kohtaa hän myönsi, ettei tiedä aiheesta paljoa, mutta oli silti vakuuttunut näkemystensä oikeellisuudesta. Tarjouduin viemään hänelle pari kirjaa aiheesta, tai kopioimaan oleelliset kohdat, jotka osoittaisivat, että ne 'faktat', joihin hän mielipiteensä pohjasi, eivät olleet ollenkaan kohdallaan. Sain vastaukseksi vähättelevän 'no eipä paljoa kiinnosta jostain muslimeista ruveta lukemaan'.


Seuraavana päivänä hän jatkoi totuuksiensa toitottamista. Ilman minkäänlaista itseironiaa tai -kritiikkiä.


Tuo tapahtui joskus Usenetin ikuisen syyskuun alkuaikoina. En ollut vielä tottunut netin uusiin keskustelutapoihin. Jos sama debatti käytäisiin tänä päivänä, saisinkohan viesteihini vastaukseksi sanallisen silmienpyöräytyksen sijasta vain pikaisesti kopioidun kuvan sinivihreästä peurasta?

6 kommenttia:


  1. Vai niin. Kiitos tiedosta, en ole tuommoistakaan tiennyt. Pitäiskö nyt varustaa blogi varoituksella ndfh, no deer feeding here.

    VastaaPoista
  2. Kun olin Narassa, ostin keksejä, joita oli tarkoitus syöttää temppelien peuroille. Alueella oli myös kylttejä, joissa erikseen mainittiin että keksit ovat peuroja varten; "It is awful for humans."

    VastaaPoista
  3. Minä jo purkkiaikoina, joskus silloin 20 vuotta sitten, törmäsin tuollaisiin keskustelijoihin. EIpä sitä aina jaksa ilmeisesti lukea jotain, mikä voisi muuttaa omia mielipiteitä.



    TL;DR:ään olen törmännyt myös vähän niinkuin executive summarynä: Ennen tai jälkeen pitkää foorumikirjoitusta on kohta "TL;DR:" jossa sitten selitetään lyhyesti (ja usein humoristisesti), mistä vuodatuksessa on kyse.

    VastaaPoista

  4. Ahaa eipä ollut vielä tuttu tuo lyhennys, joka päivä oppii siis jotain uutta! :-)

    VastaaPoista
  5. Joo, en tiennyt! Aina oppii uutta :->



    Miks jotkut haluu ilmoittaa ettei jaksaneet lukea??! :-0 Itsensähän siinä vaan nolaa...

    VastaaPoista
  6. Pare: mä olen nähnyt tuota tl;dr:n sovellusta viime aikoina myös. Se on kai uudempaa (ja parempaa) käyttöä. Mietin, että onko tekstiviestien ja twitterin ja feissarin ja muiden onelinersovellusten myötä tullut entistäkin enemmän pyrkimys pikaviestintämäiseen kommunikointiin.



    (Toivottavasti lause toimii, mulla on migreeni päällä ja ajatustoiminta sen mukaista.)


    VastaaPoista